Miksi hiukset irtoavat? Hoitokeinot hiustenlähtöön

Hiusten irtoaminen on luonnollinen osa niiden elinkaarta. Noin 50 hiuksen irtoaminen päivässä on vielä normaalia. Luku voi lähestyä sataa syksyllä. Hiustenlähdöstä voi olla huolissaan, kun irtoavien hiusten määrä ylittää tämän. On aika kokeilla hiuksia ja päänahkaa ravitsevia hoitokeinoja. Jos nekään eivät toimi, käy lääkärin vastaanotolla; trikologi pystyy hoitamaan hiuksiin ja päänahkaan liittyviä ongelmia. Ennen kuin tutustumme hiustenlähdön hoitokeinoihin, otetaan selvää miksi hiukset irtoavat.

Miksi hiukset irtoavat?

Hiusten irtoamisen ei tarvitse tuottaa unettomia öitä, jos lähtö on lyhytkestoista ja keskittyy selvästi tiettyihin vuodenaikoihin, esim. kevääseen ja syksyyn. Siihen aikaan sää – ja sen seurauksen myös iho – kokevat muutoksia. Talvella ja kesällä iho tarvitsee tuplasti enemmän kosteutta. Huonokuntoinen keho näyttäytyy myös hauraina kynsinä, iho-ongelmina ja hiustenlähtönä.

Hormonit ovat myös osasyy vuodenaikojen hiustenlähtöön. Estrogeenia – eli naishormonia – erittyy suuremmissa määrissä keväällä ja kesällä auringonvalon ansiosta. Toisaalta sen erittyminen estyy syksyllä ja talvella. Samalla testosteronitasot lisääntyvät ja se puolestaan vaikuttaa hiustenlähtöön.

Hiustenlähdön hoitokeinot

Hiustenlähdön ehkäisemiseksi tai vähentämiseksi voi kokeilla:

 • muuttaa ruokavaliotaan
  Tarkemmin sanottuna – täydennä ruokavaliota esim. oliiviöljystä, oliiveista ja kurpitsan- tai auringonkukansiemenistä löytyvillä rasvahapoilla. Syö kalaproteiineja ja vitamiinipitoisia hedelmiä joka toinen päivä jossain muodossa. Myös pakastetut hedelmät toimivat – nekin sisältävät runsaasti ravintoaineita;
 • leikata noin 5 – 10 cm hiuksista
  Lyhyet hiukset näyttävät hyvältä pixie cut -kampauksella;
 • käyttää hiustenkuivaajaa ja muita kuumuudella muotoilevia välineitä harvemmin
  Tämä koskee vain kuumuudella toimivia muotoiluvälineitä. Kylmä tai viileä ilma ei vaurioita hiuksia, eli niitä muotoiluvälineitä voi käyttää päivittäin;
 • kosteuttaa hiuksia
  Ennen hiusten pesemistä voi kokeilla käyttää kosteuttavaa voidetta tai hiusöljyä ja antaa tuotteen vaikuttaa noin tunnin verran. Pesemisen jälkeen hiuksiin levitetään hyvää hoitoainetta;
 • hoitaa päänahkaa
  Päänahkaa voi hoitaa säännöllisellä hellävaraisella päänahkakuorinnalla, hellävaraisilla pesutuotteilla ja huolehtimalla kosteuttamisesta. Mikäli päänahka on rasvainen, vältä päänahan hieromista, kuumaa vettä ja lämpimiä kylpyjä, koska kuuma iho muuttuu hikiseksi ja rasvaiseksi;
 • pitää hiukset kiinni ja käyttää hattua talvella ja syksyllä
  Sää vaikuttaa hiusten ja päänahan kuntoon – pakkaset ja kovat tuulet ovat haitallisia hiuksille. Tämän takia hattu tai pipo on lähes pakollinen asuste.

Hiustenlähtö vs. Shampoo

Sopimattomien tuotteiden käyttö voi olla syypää hiustenlähtöön, kuivuuteen, kutiavaan päänahkaan ja hilseeseen. Ennen shampoon tai hoitoaineen ostoa kannattaa siis tutustua hiustyyppiinsä. Ns. sekahiukset – rasvainen päänahka ja kuivat latvat – menettää raikkautensa ja muotonsa nopeasti. Huolenpito on suhteellisen vaivalloista, koska tuotteita tarvitaan useampia – pesuun yksi ja latvojen ravitsemiseen toinen.

Toisaalta rasvaiset hiukset muuttuvat helposti sähköisiksi ja muodottomiksi hatun alla. Hiukset voivat näyttää seuraavan päivän rasvaletiltä jo muutaman tunnin jälkeen hiuspesusta. Yrttishampoot – ilman öljyjä ja turhia hajusteita – hoitavat öljyisiä hiuksia parhaiten.

Kuivat hiukset ovat usein vaurioituneet, elottomat, hauraat ja kaksihaaraiset. Vaikka hiusnaamioita ja hoitoaineita käyttäisi säännöllisesti, hiusten harjaaminen on haastavaa. Kuivat hiukset ovat usein vääränlaisten hiusvärien, auringon tai huonojen hoitotuotteiden syytä. Hiuksia voi hoitaa tälle hiustyypille suunnatuilla shampoo- ja hoitoainetuotteilla, eli kosteuttavilla tuotteilla.

Säännölliseen hiuspesuun kannattaa valita hyvin hellävarainen shampoo niin harvalla ainesosalla kuin mahdollista. Vauvoille ja vastasyntyneille tarkoitetut shampoot ovat hyvä valinta. Säännöllinen hiuspesu tälle hiustyypille merkitsee yhtä tai kahta kertaa viikossa – se riittää pitämään epäpuhtaudet loitolla.

Hiustenlähtövoiteet ja -hoitoaineet

Hiusvoide on tarkoitettu päivittäiseen hiustenhoitoon mutta siinä ei ole elvyttäviä ominaisuuksia. Voide sulkee hiusten suojakerroksen ja helpottaa hiusten harjaamista. Voiteita on myös helppo käyttää – sitä levitetään hiuksiin, annetaan vaikuttaa muutaman minuutin verran ja huuhdellaan pois. Tällaisia tuotteita levitetään vain hiuksiin, ei päänahkaan, muuten hiukset muuttuvat rasvaisiksi hyvin nopeasti. Vertailun vuoksi voi sanoa, että hoitoaineet sisältävät enemmän hoitavia ainesosia ja niitä voi käyttää vain 2-3 kertaa viikossa.

Voiteiden ja hoitoaineiden sijaan voi kokeilla kortekasvista tehtyä hiusvettä, mielellään yhdistettynä takiais- ja suopayrttijuureen. Vaaleahiuksiset voivat käyttää kamomillavettä, jossa on vaalentavia, tulehduksenvastaisia ja ärsytystä lievittäviä ominaisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *