Lisääntyneet estrogeenitasot eivät ainoastaan vaikuta raskaana olevien naisten mielentilaan, vaan myös heidän hiustensa kuntoon. Raskaana olevien naisten tulisi pitää itsestään hyvää huolta. Miksi huolenpidon ei tulisi koskea myös hiuksia? On sanomattakin selvää, että hiustenhoitoon ja kosmetiikkatuotteisiin on kiinnitettävä lisää huomiota, kun kantaa vauvaa vatsassaan. Miten hiuksia siis hoidetaan raskauden aikana?
Rasvaiset hiukset raskauden aikana
Raskaana olevien naisten hiusten kunto riippuu pitkälti siitä, kuinka pitkällä raskaus on. Ensimmäisten viikkojen aikana ihon talituotanto lisääntyy, joka puolestaan voi johtaa päänahan rasvoittumiseen. Tästä syystä on hyvä käyttää rasvaisille hiuksille suunnattua shampoota ja hoitoainetta.
Rasvaiset hiukset on pestävä haalealla vedellä 2-3 päivän välein. Pesun aikana päänahkaa ei tulisi hieroa liikaa, koska se saattaa stimuloida jo liiallista talituotantoa. Lisäksi pesemiseen suositellaan yrttivesiä, jotka hoitavat rasvaisia hiuksia ja hallitsevat ongelmaa. Parhaat yrtit tähän tehtävään ovat kamomilla ja nokkonen. Molemmat kasvit hallitsevat talirauhasten toimintaa, ehkäisevät ärsytyksiä ja niissä on antibakteerisia ominaisuuksia.
Hauraat ja kuivat hiukset raskauden aikana
Normaalisti hauraista ja kuivista hiuksista kärsivät naiset voivat huomata ongelman kasvavan raskaana ollessaan. Kuivuutta voi hoitaa öljyillä, esimerkiksi jojobaöljyllä tai iltahelokkiöljyllä yhdessä syvästi kosteuttavien ainesosien kanssa (esim. d-pantenoli tai kollageeni). Öljyjä voi löytää ekokaupoista tai yrttikaupoista. Aromaterapiatuotteisiin keskittyvistä kaupoista saattaa myös löytyä öljyjä. Kosteuttavia ainesosia löytää kuivien hiusten hoitoon suunnatuista kosmetiikkatuotteista. Tuotteet sisältävät usein runsaasti erilaisia kosteutta lisääviä ainesosia.
Hauraita ja kuivia hiuksia ei tulisi pestä useammin kuin kaksi kertaa viikossa. Pesemisen jälkeen hiuksiin kannattaa levittää kuiville hiuksille tarkoitettua hoitoainetta. Hiuksia voi myös hoitaa erityisvalmisteilla. Yksi vaihtoehto on kananmunan keltuaisen sekoittaminen oliiviöljyyn, jonka jälkeen seos levitetään tasaisesti hiuksille. Hiukset voi tämän jälkeen kietoa synteettiseen materiaaliin, kuten erityismyssyyn tai folioon. Hiusnaamio saa vaikuttaa 2-3 tuntia ja sen jälkeen se pestään pois lämpimällä vedellä.
Hiusten värjääminen ja vaalentaminen raskauden aikana
Ensinnäkin, hiusväriaineiden käyttö on kiellettyä ensimmäisen kolmanneksen aikana. Hiusvärien sisältävä ammoniakki voi imeytyä verenkiertoon ja sitä kautta istukkaan. Vaikka riski on suhteellisen pieni, hiusvärien käyttö raskauden aikana voi aiheuttaa allergisia reaktioita myös sellaisille naisille, jotka eivät ennen ole kärsineet niistä. Mikäli hiusten värjäämisen tarve on pakottava, on parempi käyttää hellävaraisia shampoovärejä, värivaahtoja tai hennaa.
Permanentti raskauden aikana
Permanenttia ei myöskään pidetä turvallisena käsittelynä raskauden aikana. Muutaman tunnin oleskelu permanenttituotteiden erittämissä höyryissä voi aiheuttaa pahaa oloa, pyörrytystä tai huimausta. Lisäksi on mahdollista, että raskaana olevan naisen hiukset ”työntävät” permanentin pois, koska kehossa tapahtuu niin paljon hormonaalisia muutoksia. Tästä syystä lopputulos voi olla kaukana toivotusta.
Hilse raskauden aikana
Raskauden toisen kolmanneksen aikana hiusten kunto yleensä paranee. Hiuksista tulee vahvemmat ja menetetty kiilto palautuu usein. On siis uusien ongelmien aika – eli hilseen. Hilseen poistumista ei tarvitse odotella hiljaa paikallaan, koska hilse nostaa hiustuppitulehduksen riskiä ja se puolestaan voi ärsyttää päänahkaa. Taistellessamme hilsettä vastaan voimme turvautua muutaman ystävällisen ainesosan apuun: kosmeettisen kerosiinin, retikkauutteen tai nokkoshuuhteen. Toinen hyvä tapa päästä eroon hilseestä on risiiniöljystä, kananmunan keltuaisesta ja muutamasta sitruunamehutipasta tehdyn hiusnaamion käyttö. Lopuksi voi myös käyttää hilseshampoota ja -hoitoainetta, etenkin luonnollisia ainesosia sisältäviä sellaisia.
Hiusten oheneminen raskauden aikana
Ongelma, jonka moni nuori äiti joutuu kohtaamaan, on hiusten hallitsematon oheneminen. Noin kolme kuukautta synnytyksen jälkeen korkeat estrogeenitasot alkavat laskea rajusti. Sen seurauksena hiukset alkavat ohentua. Onneksi tästä ei tarvitse huolehtia – ongelma katoaa usein nopeasti. Mikäli nainen ei jostain syystä pysty tai halua imettää lastaan, ongelma katoaa jo 6-9 kuukaudessa. Vastasyntyneitään imettävät naiset joutuvat odottamaan hieman kauemmin hiusten takaisinkasvua. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että keho tuottaa edelleen prolaktiinia imetyksen aikana. Prolaktiini on hormoni, joka voi saada hiukset irtoamaan.
Vastaa