Miten hoitaa kiharia hiuksia? Tehokkaat tuotteet, parhaat kampaukset ja muotoilu

Kiharien hiusten hoitaminen voi olla päätä huimaavaa puuhaa. Aallot, kiharat ja kiehkurat eivät aina harjaudu kivuttomasti, asetu täydellisesti tai luo täydellistä kampausta. Mitä tällaisessa tilanteessa tulisi tehdä? Jos kiharien hiusten muotoileminen on ongelma, jatka artikkelin lukemista ja löydä hyödyllisiä tuotteita, leikkauksia ja vinkkejä.

Kiharat hiukset. Tuttu juttu?

Hiukset koostuvat 85% keratiinista, 10-15% vedestä sekä hivenaineista, pigmenteistä ja lipideistä. Hyvin tärkeitä ovat myös aminohapot, jotka sitovat keratiinikuituja. Jokaisella hiuksella on oma pieni suojakerros, joka aaltoilevien tai kiharien hiusten kohdalla on koholla. Tämä on itse asiassa kiharien hiusten pääominaisuus – korkea huokoisuus. Korkeahuokoiset hiukset tarkoittavat mattapintaisia ja kuivia hiuksia, joilla on tapana takkuuntua ja sähköistyä. Kiinnostavaa kyllä, hiusten kiharatyyppejä on muutamia. On olemassa aaltoilevia, kiharia ja ns. afrohiukset. Jokaisella tyypillä on omat alatyyppinsä eri koostumuksella ja kiharilla.

Näistä kiharat hiukset eivät pidä

On olemassa kiharille hiuksille sopimattomia hoitoja ja tuotteita. Siksi kiharahiuksisten kannattaa välttää:

 • hiusten pesemistä kuumalla vedellä, sillä suojakerros avautuu entisestään ja hiuksista tulee mattapintaiset;
 • hiusten harjaamista kuivana – se voi aiheuttaa sähköisyyttä ja takkuja;
 • tiheähampaisen kamman käyttöä, sillä se voi johtaa hiusten katkeamiseen ja irtoamiseen;
 • hiusten rajua pyyhekuivaamista;
 • hiuksia kuivaavien hiustenkuivaajien ja suoristusrautojen käyttöä;
 • hiusten alistamista intensiivisille muotoilumenetelmille;
 • alkoholia tai muita hiuksia ja päänahkaa kuivaavia aineita sisältävien tuotteiden käyttöä.

Parhaat ainesosat tuotteissa kiharille hiuksille

Ostaessasi tuotteita kiharille hiuksille, etsi kolmea ainesosaa, jotka kosteuttavat ja ravitsevat hiuksia. Nämä ovat:

 1. Humektantit – kosteuttavat ainesosat lukitsevat ja säilyttävät vettä hiuksissa. Humektantteja ovat: hyaluroonihappo, glyseriini, aloe vera -mehu, hunaja, urea ja pantenoli.
 2. Pehmentävät aineet – luovat suojaavan kerroksen, joka palauttaa luonnollisen lipidikerroksen ja vähentää veden haihtumista. Tähän ainesosaryhmään kuuluu: pellavansiemenöljy, arganöljy, oliiviöljy, karitevoi, jojoba voi, silikonit, parafiini.
 3. Proteiinit – elvyttävät vaurioituneita hiuksia. Näitä voi löytää: kananmunista, jogurtista ja kefiristä. Hydrolyysiproteiineja ovat: silkki, keratiini, kuningatarhyytelö, kollageeni ja l-kysteiini.

Pehmentäviin ainesosiin kuuluvat silikonit eivät hoida kiharia hiuksia ollenkaan. Sen sijaan ne antavat hiuksille siistin ulkonäön ja luonnollisen kiillon, koska ne luovat ei-huokoisen pinnan jokaisen hiuksen ympärille. Käytöstä hyötyy kuitenkin siksi, että saasteet eivät pysty tunkeutumaan ainesosien suojaamiin hiuksiin. Toisaalta silikonit estävät myös hyödyllisten ainesosien tunkeutumisen hiuksiin. Mitä tulisi tehdä? Älä käytä silikoneja, jotka eivät ole vesiliukoisia ja joita ei voi pestä pois muulla kuin SLS-shampoolla.

Miten kiharat hiukset pestään ja kuivataan?

Kiharat hiukset on pestävä hellävaraisesti sopivan shampoon kanssa. Tärkeää on viileän tai huoneenlämpöisen veden käyttö viimeisen huuhtelun yhteydessä, jotta hiusten suojakerros sulkeutuisi. Hiukset kuivataan pyyhkeellä hellävaraisin liikkein. Yritä olla hinkkaamatta päänahkaa tai hiuksia. Levitän sitten hiuksiin jätettävää hoitoainetta ja harjaa hiukset leveähampaisella harjalla. Jos hiuksilla ei ole aikaa kuivua luonnollisesti, käytä hiustenkuivaajaa ioniteknologialla ja kylmällä ilmavirralla.

Tuotteita kiharille hiuksille

 • Kiharien hiusten shampoon tulisi puhdistaa hiukset hellävaraisesti ja koostumuksen tulisi olla kevyt. Tällaiset tuotteet ehkäisevät takkuja ja sähköisyyttä. Ne hallitsevat kiharia ja palauttavat luonnollisen eloisuuden aaltoihin sekä kiehkuroihin. Tuotteen tulisi sisältää ainakin: bambu-uutetta, proteiineja ja kasviöljyjä.
 • Kiharien hiusten hoitoaineen tulisi sisältää pehmentäviä aineita, jotka vahvistavat lipidikerrosta ja antavat sileyttä. Lisäksi tuotteen tulisi ehkäistä kuivuutta, heikkenemistä ja liiallista irtoamista. Hoitoaine kiharille hiuksille jättää hiukset kiiltäviksi, parantaa niiden kuntoa ja tekee hiuksista kestävämmät ulkoisia tekijöitä vastaan. Samoja ominaisuuksia löytyy luonnollisista öljyistä. Suosittu ja tehokas hiustenhoitomenetelmä kasviöljyillä on hiusöljyhoito. Jos kiharia hiuksia haluaa hoitaa öljyillä tulisi valita seuraavista: manteliöljy, kookosöljy, oliiviöljy.

Miten kesyttää kiharat hiukset?

Kiharat hiukset voi kesyttää monella tavalla. Tämän ansiosta hiuksista tulee siistit ja helposti käsiteltävät. Kiharien hiusten ulkonäkö leikkauksen jälkeen riippuu seuraavista: luonnollinen hiustyyli, kiharien paksuus ja kiharatyyppi. Tämän takia paras ja turvallisin ratkaisu on käydä ammattitaitoisen ja kokeneen kampaajan luona. Hiusten ammattilainen antaa neuvoja kasvojen muotoon sopivasta hiuspituudesta. He antavat myös neuvoja kiharien hiusten hoidosta ja vinkkejä eri tuotteista.

Kiharien hiusten muotoilu

Tämä ei ole helppoa. Kiharia hiuksia on vaikea kesyttää mutta onneksi niitä voi käsitellä oikeiden tuotteiden ja välineiden avulla. Kevyet vaahdot ja voiteet ovat hyvä valinta. Levitä tuotetta hiuksiin leveähampaisella kammalla. Suhteellisen hyödyllinen muotoiluväline on hiustenkuivaaja diffuusorilla. Jos hiusten muotoilu ei kuitenkaan ole juttusi, anna hiusten muotoilla itsensä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *