Mistä hiuksesi eivät pidä? Olet varmaan keksinyt muutaman asian jo. Ensimmäisenä mieleen tulee ehkä suoristusrauta – äärimmäisen kuumat levyt polttavat hiuksia ja hajottavat hiusten sisäisiä disulfidisidoksia. Toisena? Aurinko – tietenkin, nuorekkuuden suurin vihollinen. Oletko tietoinen päivittäisistä synneistä, joita hiuksesi joutuvat sietämään?
Miten hiuksia EI hoideta?
1. Kuumuudella
Tämä ei koske ainoastaan suoristusrautaa. Sen tuhoisat vaikutukset ovat selvät (mitkään hiukset eivät selviä polttavasta kuumuudesta ikuisesti). Tavallinen ja ”viaton” hiustenkuivaaja vaurioittaa sekä hiuksia että päänahkaa samalla tavalla. Noin 40 celsiusastetta on optimaalinen lämpötila. Mitä korkeampi lämpötila, sitä mittavammat vauriot.
2. Repimällä
Mekaaniset vauriot heikentävät hiuksia, saavat ne irtoamaan tai katkeamaan; rakenne heikkenee asteittain. Mekaaniset vauriot syntyvät kaikkein tavallisimmasta hiussynnistä – rajusta pyyhekuivauksesta pesun jälkeen. Kosteat hiukset ovat hyvin vaurioalttiita ja siksi niistä tulisi puristaa ylimääräinen vesi hellävaraisesti. Nukkuminen kosteilla hiuksilla vaikuttaa samalla (negatiivisella) tavalla. Nukkuessamme vääntelehdimme ja kääntelehdimme usein, eli hieromme hiuksiamme tyynyyn – joka vaurioittaa hiusten rakennetta helposti.
3. Huonoilla hiustuotteilla
Se, mitä käytetään hiusten pesemiseen ja hoitamiseen vaikuttaa niiden ulkonäköön. Monet tuotteet tekevät hallaa toivottujen tulosten sijaan – koska olemme arvioineet hiustemme tilan ja tyypin väärin. Päättääksemme mitä hiukset tarvitsevat päivittäin, meidän on tutustuttava hiustemme huokoisuuteen – eli ulkomuotoon, kuntoon, rakenteeseen ja tarpeisiin. Huokoisuustestejä löytyy netistä yllin kyllin. Niissä vastataan muutamaan kysymykseen hiustenhoidosta ja hiusten ulkonäöstä. Kysymysten perusteella testi löytää hiusten huokoisuuden, rakenteen ja mitä hoitotuotteita hiukset tarvitsevat. Tällä tavalla voidaan välttää esim. liiallinen proteiininsaanti tai keratiinin kerääntyminen, joka voi johtaa hiusten katkeamiseen, ohenemiseen sekä kasvun hidastumiseen.
4. Auringolla
Kaikki tietävät, että UV-säteily aiheuttaa erilaisia ihosyöpiä. Iho ei kuitenkaan ole ainoa suojaa vaativa osa. Hiuksetkaan eivät pidä auringosta, koska intensiivinen valo tuhoaa melaniinin hiuksissa, kuivaa hiuksia, tekee niistä huokoisemmat, heikentää hiustuppia ja ärsyttää päänahkaa. Suojellaksemme hiuksiamme auringon vaurioilta voimme käyttää hattua ja luonnollisia öljyjä UV-suojalla, joka suojaa hiuksia haitalliselta säteilyltä.
5. Kemikaalisilla käsittelyillä
Vaalentaminen, suoristaminen, permanentti – nämä kaunistavat hiuksia mutta tuhoavat niitä samalla. Hiuksista täytyy pitää hyvää huolta, jotta ne eivät vaurioituisi liikaa. Sopivat hiusöljyhoidot ovat parasta mahdollista hiusterapiaa.
6. Silikoneilla, parabeeneilla tai SLS:ällä
Keinotekoiset, komedogeeniset ainesosat shampoissa ja hoitoaineissa kaunistavat hiuksia vain hetkeksi (lisäävät kiiltoa ja sileyttä) mutta jonkin ajan kuluttua hiukset alkavat kuivua ja ainesosat alkavat kertyä hiusten juuriin. Parabeenit, silikonit ja maaöljyjohdannaiset heikentävät päänahan kuntoa. Ostaessamme shampoota tai hoitoainetta kannattaa siis tarkistaa, että tuote ei sisällä vahingoittavia ainesosia.
7. Muotoilutuotteilla
Hiusten muotoilukin on pahasta. Kaikki voiteet, vahat, geelit ja suihkeet asettuvat hiusten päälle ja heikentävät niiden kuntoa. Tuotteet sisältävät usein vaurioittavia ja kuivaavia alkoholeja sekä muita keinotekoisia ainesosia, jotka tuhoavat hiuksia. Tämän takia hiussuihketta tai -vahaa tulisi käyttää vain erityistilaisuuksissa – suurissa tapahtumissa, juhlissa tai lomalla. Arkena hiusten tulisi saada taukoa kemikaaleista.
8. Tupakoinnilla
Negatiivisten terveysvaikutusten lisäksi tupakat – tai oikeastaan tupakan sisältämät ainesosat – pahentavat ihon ja hiuksien kuntoa. Ainesosat heikentävät hiustuppia, tuhoavat hiusten sisäisiä rakenteita ja muuttavat hiusten ulkonäköä huonompaan suuntaan. Tupakansavu tunkeutuu hiuksiin ja hiukset sairastuvat; shampoiden ja hoitoaineiden ravitsevat aineet eivät enää imeydy hiuksiin yhtä hyvin. Tupakoitsijat valittavat usein hidastuneesta hiuskasvusta ja kärsivät useammin hiustenlähdöstä.
9. Stressillä
Pitkäaikainen ja krooninen stressi ei tee hyvää mielelle tai hiusten ja ihon kunnolle. Kiireistä elämää elävät valittavat usein ihon epäkohdista, hiustenlähdöstä ja hiusten hitaasta kasvusta. Asioiden pahentamiseksi, stressi auttaa ”kasvattamaan” ryppyjä nopeammin. Mikäli hermostuneisuus ja kiireys on osa arkipäivää – yritä löytää tapa rentoutua. Jooga, meditaatio, pitkät kävelyt, lämpimät kylvyt tai aromaterapia. Yritä löytää aikaa rentoutua joka päivä ja muista nukkua hyvin. Hiukset ja iho kiittävät!
10. Huonolla ruokavaliolla
Kaikki, mitä syömme – kehollemme tarjoamamme ravintoaineet – vaikuttavat suoraan ihomme ja hiustemme kuntoon. Varmista, että ruokavalio on tasapainotettu ja sisältää runsaasti vitamiineja sekä hivenaineita. Yritä vähentää tupakointia, alkoholia ja teollisia ruokia, ja tulet näkemään hiusten pikaisen muodonmuutoksen.
Vastaa