Hiusten peseminen ilman shampoota. Mikä korvikkeeksi?

Luonnollisuus on astunut arkeemme. Haluamme vaihtaa synteettiset tuotteet ekologisiin ja terveellisiin vaihtoehtoihin. Millä hiukset voi pestä shampoon sijaan? Lue 8 vaihtoehdosta, jotkut saattavat tulla yllätyksenä!

Shampoon löytäminen, jossa ei ole keinotekoisia ja ärsyttäviä ainesosia, on vaikea tehtävä. Etenkin, kun tuotteen tulisi sopia omille hiuksillemme. Shampoiden täyttäminen ylimääräisillä ainesosilla ei tarkoita sitä, että ne toimisivat paremmin. Yleensä vaikutus on päinvastainen, mitä enemmän ainesosia, sitä pahemmin hiukset latistuvat ja kuivuvat. On muistettava, että päänahkamme iho on herkkä ja meidän tulisi kokeilla erilaisia vaihtoehtoja löytääksemme tuotteen, joka ei ärsytä.

MILLÄ PESTÄ HIUKSET SHAMPOON SIJAAN?

Puhdas vesi

Hiusten peseminen pelkällä vedellä on mahdollista. Tämä saattaa olla vaikeaa aluksi, koska vesi ei vaahtoudu itsestään ja voi tuntua siltä, että hiukset eivät puhdistu oikealla tavalla. Vesi pystyy kuitenkin puhdistamaan kaiken vesiliukoisen. Vedellä ei ole rasvaa poistavia ominaisuuksia ja siksi se saattaa jättää likaisen tai öljyisen tunteen jälkeensä. Kunnollinen (huolellinen ja ilman kiirettä) peseminen pelkällä vedellä ei poista ihon ylimääräistä talia, vaan saa sen levittymään hiuksia pitkin. Tämän ansiosta hiuspohja on raikkaampi ja hiukset saavat luonnollisen suojan kuivuutta vastaan.

Saippua ja etikka

Hyvä vaihtoehto shampoolla on saippua, ei tosin kaikki saippuat. Vain kaliumsaippuoita tulisi käyttää hiusten pesemisessä. Tämä on vaikeaa, koska suurin osa kaupan saippuoista on natriumsaippuoita ja ne eivät sovi hiuksille. Jos saat käsiisi kaliumsaippuaa, vaahdota sitä hieman käsissäsi, levitä hiuspohjaan, hiero huolellisesti päänahkaan ja huuhtele. Muista kuitenkin viimeistellä hiuspesu siiderietikalla – saippuan pH-arvo on sopimaton hiuksille ja sitä tulisi tasapainottaa hiusten suojakerroksen sulkemiseksi.

Ruokasooda ja etikka

Hiusten peseminen ruokasoodalla on nykyään todella suosittua. Tämä vaihtoehto ei myöskään toimi ilman etikkaa kumppanina – ruokasoodan pH-arvo on vahvan emäksinen ja se ei sovi hiuksille. Ruokasoodalla on kuitenkin loistavia ominaisuuksia, se poistaa ylimääräistä talia, sillä on antibakteerisia ominaisuuksia ja se auttaa irrottamaan suurimman osan liasta hiuksissa (myös vaikeasti irrotettavat). Kun hiukset pestään ruokasoodalla, vaihtoehtoja on kaksi: vesipohjainen liuos tai paksu tahna (2 teelusikallista ruokasoodaa ja 2 ruokalusikallista vettä tai ruokalusikallinen hoitoainetta).

Kananmunan keltuainen

Kovin moni ihminen ei ole tietoinen siitä, että hiukset voi pestä pelkällä kananmunan keltuaisella. Ainoa väite tätä vastaan on raa’an kananmunan epämiellyttävä haju hiuksissa ja liiallisen proteiinin riski. Kananmunan keltuainen on täynnä proteiineja ja liiallisissa määrissä se voi aiheuttaa takkuja terveille hiuksille. Jos hiukset ovat kuivat tai normaalit, tätä menetelmää voi kokeilla. Miten hiukset pestään keltuaisella? Tarvitset 2-3 vatkattua keltuaista, levitä ne hiusten juuriin ja hiero päänahkaa, samalla tavalla kuin shampoon kanssa. Tätä luonnollista shampoota voi piristää sitruunamehulla, joka vaalentaa hiuksia ja antaa kananmunalle miellyttävämmän koostumuksen.

Intiimialueen pesuaine

Jonkin aikaa sitten blogimaailma räjähti, kun joku kertoi pesevänsä hiuksensa intiimialueen pesuaineella. Vaikka se ei kuulosta kovinkaan järkevältä, se tosiaan on yksi hellävaraisimmista ostettavista tuotteista. Ne ovat tarkoitettuja herkkien vartalonosien hoitoon, joten ne eivät taatusti vaurioita hiuksia tai päänahkaa. Näissä tuotteissa on oikea pH-tasapaino ja ne sisältävät hyvin mietoja ainesosia, joten ne puhdistavat hiukset tehokkaasti häiritsemättä luonnollisesti suojaavaa hydrolipidikerrosta.

Hiusten hoitoaine

Yksi stylistien suosittelemista pesumenetelmistä on hoitoaineen käyttö. Se on loistava ratkaisu kuivien ja vaurioituneiden tai kiharien hiusten kohdalla. Shampoo voi kuivata hiuksia entisestään tai tehdä niistä elottomat ja mattapintaiset, mutta hoitoaine tarjoaa hiuksille arvokkaita ravintoaineita. Se ei ole kovin tehokas talin puhdistaja päänahasta mutta se on hellävarainen. Parhaat hoitoaineet hiusten pesemiseen eivät sisällä silikoneja tai parafiineja, vaan kevyen ja luonnollisen koostumuksen. Sitä täytyy käyttää paljon enemmän kuin shampoota.

Savi ja etikka

On olemassa savi, jota voi käyttää shampoon korvikkeena. Se on Marokkolainen Ghassoul-savi. Sitä käytetään useimmiten öljyisen, aknesta kärsivän tai likaisen ihon hoidossa mutta sitä voi myös käyttää hiusten pesemiseen, pääasiassa siksi, että se vähentää rasvaisuutta, hallitsee talituotantoa ja puhdistaa päänahan myrkyistä. Hiuksille voi valmistaa pesutahnan Ghassoul-savesta sekoittamalla sitä veteen. Hiero tahna päänahkaan ja anna vaikuttaa muutama minuutti. Pese hiukset lämpimällä vedellä ja viimeistele etikalla, jotta pH-tasapaino palautuisi.

Pesupähkinähaude

Intialaisen Kiinansaippuapuun kuivattuja pähkinänkuoria kutsutaan pesupähkinöiksi. Niitä käytetään vaatteiden ekologisena pesujauheena ja sitä voi käyttää monen kemikaalisen aineen korvikkeena. Niitä voi käyttää myös hiustenhoidossa, esimerkiksi hiuspesussa. Pesupähkinät sisältävät saponiinia, luonnollista ainesosaa, joka vaahtoutuu yhteydessä veden kanssa ja puhdistaa tehokkaasti. Tee pähkinöistä haude ja pese hiukset. Aseta kahdeksan pähkinää kiehuvaan veteen ja keitä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ja kaada kosteiden hiusten sekä päänahan päälle, hiero hellävaraisesti ja huuhtele. Haude ei tuoksu hyvältä mutta ei huolta, haju ei pysy hiuksissa. Pesupähkinöitä voi rohkeasti käyttää hiusshampoon luonnollisena korvikkeena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *