Kuinka hoitaa rohtuneita huulia?

Rohtuneet ja halkeilevat huulet ovat kiusallinen ja epämieluisa vaiva. Tällaiset huulet vaativat paljon huomiota ja asianmukaista hoitoa. Mutta miksi huulet oikein rohtuvat? Mitkä ovat syyt ilmiön taustalla? Tutustu parhaisiin menetelmiin rohtuneiden huulten hoitoon ja löydä vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Rohtuneet huulet – syyt

Geenit

Totta puhuen on monia syitä siihen, miksi huulesi voivat rohtua. Aina niihin ei voi edes itse vaikuttaa, varsinkin jos syy piilee geeneissäsi. Saattaa olla hyvinkin mahdollista, että kärsit kroonisesti rohtuvista huulista. Jos sairastat esimerkiksi psoriaasia tai ekseemaa, olet myös alttiimpi halkeileville ja rohtuville huulille.

Allergia

Syy rohtuviin huuliin voi olla myös allergia. Vaikea ihotulehdus voi saada alkunsa allergisesta reaktiosta hammastahnaan tai kosmetiikkaan liittyen. Kannattaa harkita yhden tuotteen kerrallaan jättämistä syrjään joksikin aikaa, niin ongelma saattaa ratketa kuin itsestään. Jos kuitenkin olet eliminoinut tämän mahdollisuuden ja huulet ovat edelleen rohtuneet sekä halkeilevat, on syytä käydä ihotautilääkärillä tekemässä tarvittavat testit, jotta syy voidaan selvittää.

Auringonpolttamat

Myös huulten herkkä iho voi kärsiä auringonpolttamista. Huulet ovat itse asiassa alttiimpia palovammoille ja muille vaurioille, koska niiden iho on poikkeuksellisen ohut. Ihosyöpää voi esiintyä myös huulten alueelle. Suojaa siis huulesi, kun lähdet ulos. Auringolle altistumisen vuoksi halkeilevat huulet ovat paljon suurempi ongelma kuin voit kuvitellakaan. Nämä vauriot voivat johtaa vakavaan vaivaan – cheilitis exfoliativaan. Se on syöpää edeltävä vaiva, joka vaatii asianmukaista farmakologista hoitoa.

Kuivuminen

Tiedät varmasti hyvin, miten valtava vaikutus vedellä on elimistöön. Jos huulesi ovat kuivat ja halkeilevat, syynä voi olla elimistön nestehukka. Kokeile juoda paljon vettä ja huomaat huulten ihosi paranevan hetkessä (veden juomisen lisääminen ei ole koskaan huono ajatus, mutta muista kohtuus!). Huulet ovat hyvin ohuet, eikä niissä ole hikirauhasia, mikä tekee niistä monta kertaa alttiimpia nestehukalle kuin muut kehon osat.

Huulten nuoleminen

Jos tunnetusti nuolee huuliasi koko ajan, älä odota niiden olevan hyvässä kunnossa. Huulten nuoleminen tuo hetkellistä helpotusta, mutta kun sylki kuivuu, huulet kuivuvat uudelleen, ja huulet kuivuvat uudelleen ja uudelleen. Se on noidankehä, joka ei ratkaise rohtuneiden huulien ongelmaa. Huulten nuolemisen sijaan käytä huulirasvaa, ja lopeta tämä huono tapa heti.

Ilma

Erityisesti kuiva ilma. Tuuli, ilman saasteet ja ilmastointi eivät vaikuta kovinkaan suotuisasti huulten herkkään ihoon. Käytä huulirasvaa suojellaksesi huuliasi ilmaston epäsuotuisilta vaikutuksilta.

Hoitokuuri rohtuneille huulille

Opettele pitämään ennen kaikkea kosteuttavaa huulirasvaa aina mukanasi. Se suojaa huuliasi kuivumiselta ja halkeilulta. Voit käyttää myös suojaavia huulirasvoja suojaamaan huuliasi lukuisilta erilaisilta vaurioilta.

Kiinnitä kuitenkin aina ensimmäisenä huomiota kosmetiikan koostumukseen. Osa kosmetiikasta sisältää alkoholia, joka on huulille hyvin haitallista, sillä se aiheuttaa ärsytystä ja kuivattaa niitä entisestäänkin. Varmista, että valitsemassasi tuotteessa on enemmän luonnollisia ainesosia.

Jos huulesi ovat kovin rohtuneet ja halkeilevat, sinun tulisi välttää huulikiiltojen ja -punien käyttö, sillä niiden sisältämät ainesosat voivat ärsyttää ihoa.

Mausteisten ruokien syöminen, kun huulet ovat halkeilleet, voi vaikuttaa erittäin kivuliaasti. Yritä välttää tällaista ruokaa, jos sinulla on kuivat huulet. Kun hoidat halkeilevia huulia, yritä välttää myös pakkasta, paahtavaa aurinkoa ja kovaa tuulta, jos suinkin mahdollista.

Kotikonstit halkeilevien huulten hoitoon

Karitevoi, oliiviöljy ja kookosöljy voivat auttaa rauhoittamaan ärsytystä ja ehkäisemään huulten kuivumista. Öljyillä on uudistava vaikutus ja ne luovat luonnollisen UV-suojan huulillesi, joka suojaa siis epäsuotuisilta sääolosuhteilta.

Hyödynnä huulia hoitaessasi luonnollisia ainesosia. Täydellinen ainesosa on hunaja, koska se sisältää runsaasti vitamiineja, entsyymejä ja aminohappoja, jotka kosteuttavat sekä ravitsevat tehokkaasti. Lisäksi hunajalla on antibakteerinen ja bakteereja tuhoava vaikutus, joten se auttaa tekemään huulten ihon joustavaksi ja kosteutetuiksi samalla, kun se ehkäisee ihotulehduksia.

Kokeile myös aloe veran hyödyllisiä ominaisuuksia. Se estää ihosolujen kuivumista. Vain ohut kerros sitä riittää. Voit käyttää aloe veraa myös huoletta niin monta kertaa päivässä kuin koet tarvitsevasi.

Täydellinen valinta on myös A- ja E-vitamiinit, jotka suojaavat huulia ja auttavat niitä uudistumaan.

Niin kummalliselta kuin se kuulostaa, myös hapankerma pehmentää huulia ja pitää ne kosteutettuina runsaan rasvapitoisuuden ansiosta. Luonnontuotteet ovat parhaita tämäntyyppiseen vaivaan.

Voit myös valmistaa huulten kuorintavoiteen sokerista ja öljystä. Sinun tulisi käyttää sitä kahdesti viikossa haluttujen tulosten saamiseksi. Voit kokeilla hieroa huulia pehmeällä, puhtaalla hammasharjalla, jotta huulten verenkierto pysyy vilkkaana.

Sekoita hunajaa ja rahkaa! Pidä tätä seosta huulilla noin 30 minuuttia.

Halkeilevat, rohtuneet huulet ovat vaikea, ympärivuotinen vaiva. Muista siis turvautua hoitohin, jotka suojaavat huuliasi jatkossa ulkoisilta haittatekijöiltä.