Couperosa-iho & rikkinäiset kapillaarit – ominaisuudet & paras ihonhoitorutiini

Rikkinäiset kapillaarit vaikuttavat yhä useampiin meistä. Couperosa-iho on yksi hankalimmista ihotyypeistä, kun on kyse päivittäisestä ihonhoidosta. Jatka lukemista oppiaksesi hoitamaan sitä niin, että osaat toimia sen yliherkkyyden kanssa paremmin.

Tiedätkö millainen on paras ihonhoitorutiini laajentuneille kapillaareille? Jos et, suosittelen pysymään tämän artikkelin parissa. Lupaan selvittää kaikki epäilyksesi.

Couperosa-ihon ominaisuudet

Mistä tiedät, onko sinulla couperosa-iho? Se näkyy tyypillisesti punoituksena koko kasvojen iholla. Se ei ole vain tavallista punoitusta. Kun tarkastelet sitä tarkemmin, voit nähdä ihon alla kapillaareja.

Verisuonet ovat hyvin ohuita ja hauraita tässä ihotyypissä. Ne rikkoutuvat helposti, mikä aiheuttaa telangiektasioita eli rikkinäisiä kapillaareja, joita kutsutaan niiden muodon vuoksi hämähäkkisuoniksi. Telangiektasioita esiintyy todennäköisimmin poskissa, otsassa, nenässä ja leuassa.

Tämän lisäksi couperosa-iho on yksinkertaisesti herkempi, itse asiassa yliherkkä ja alttiimpi ärsytyksille. Se aiheuttaa usein epämukavuutta, polttavaa tunnetta ja kutinaa. Tämän välttämiseksi meidän on annettava sille optimaalista hoitoa.

Mitä asioita kannattaa välttää, jos sinulla on couperosa?

Meidän on syytä aloittaa lista kielletyistä asioista, jotka voimistavat couperosan oireita: punoitusta, ärsytystä ja hämähäkkisuonia. Voimakkaimmat tekijät ovat:

  • mausteiset ruoat, esim. runsaasti mustapippuria tai chiliä,
  • liian korkea lämpötila esim. saunassa tai kuumassa kylvyssä,
  • liian alhainen lämpötila esim. talvipakkasilla,
  • sopimattomat ihonhoitotuotteet esim. retinolia tai happoja sisältävät tuotteet,
  • alkoholin, savukkeiden käyttö, jne,
  • yliaktiivisuus ja liiallinen liikunta,
  • kova ja kloorattu vesi esim. uima-altaassa.

Hormonaalinen epätasapaino – esimerkiksi raskauden tai vaihdevuosien aikana, voi myös voimistaa tilaa ja pahentaa couperosaa. Tilannetta tulisi seurata tarkasti ja tarvittaessa sinun tulisi kääntyä lääkärin puoleen.

Couperosa-ihon hoito

Miten hoitaa couperosa-ihoa? Totuus on, että tämäntyyppinen ihonhoito perustuu moniin sääntöihin, annoksiin ja kieltoihin. Sinun on ehdottomasti vältettävä kaikkia yllä mainittuja asioita. Käytä esimerkiksi kasvojen pesuun vain pehmeää, viileää vettä ja puhdistusaineita, joissa ei ole alkoholeja, parabeeneja eikä voimakkaita pesuaineita, kuten SLS/SLES.

Tietenkin sinun on myös muistettava perusasiat, eli kosteutus, ravinto ja ihon suojaaminen esimerkiksi auringonvalolta. Samalla kannattaa lisätä ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät verisuonia vahvistavia ainesosia, kuten C-vitamiinia, arnikaa tai ginkgoa. Nämä ainesosat vahvistavat verisuonten seinämiä ja estävät niitä rikkoutumasta.

Toinen muistettava asia on se, että couperosa-iho rakastaa luonnollista ihonhoitoa. Jos haluat lievittää couperosaa, valitse luonnollisia öljyjä, naamioita ja muutenkin täysin luonnollisia tuotteita. Mitä yksinkertaisemmat ainesosat, sitä paremmat vaikutukset ovat herkälle iholle, jolla on rikkinäisiä kapillaareja.